Nyolc tipp a választáshoz!

Nyolc tipp a választáshoz! BICIBOLT

Nekünk nyolc, hogy találjuk meg a legjobbat!

Bármivel is gurulunk, az egy eszköz, egy tárgy. A kiválasztás, megválasztás fontos feladat. Akár milyen kategóriájú eszközt is vásárolunk, annak egyik célja, hogy a lehető legtöbb igényünkhöz igazodjon. Első sorban kerékpárokra céloztunk, de igaz mindenre, ami gurul ….

Az első és általában a legfontosabb szempont – ha elismerjük, ha nem – az ár. Akár egy, akár több kerékpárt, rollert, motort, robogót szeretnénk, az első mérlegelési szempont mennyi pénzünk van.

Lehetőség van arra, hogy hitelt vegyünk fel, ennek részleteiről egyedileg tájékozódjunk. Legyünk reálisak és átgondoltak a finanszírozás esetében, gondolkodjunk felelősségteljesen!
Amikor tudjuk, meddig ér a takarónk, mekkora keret áll rendelkezésre, vegyük számba, mire szeretnénk használni az új szerzeményt. Saját tapasztalat, hogy a vásárlást követően, egyre több lehetőséget találtunk, társasággal, családdal.

Az első évben, nagyjából 500 km t tekertem. A harmadik évben, már 1.800 – 2.000 km között hajtottam. Egyre jobban beépítettem a mindennapjaimba, családdal, társasággal napi kerékpár túrákat szerveztünk.
Ne csak egy célra tervezzünk. Terepen, közúton, kerékpárúton használjuk? Esetleg ezek mindegyikén? Ehhez igazítjuk, milyen típust válasszunk – kerékpár esetében pl. trekking, városi, országúti, e-bike, stb.

Itt számít a (váz) méret! A kerékpár – de a motor, robogó is – nem csak gurul. El kell indulni és meg is kell állni vele, mindezt biztonságosan. Ehhez mindképpen javasolt valamilyen helyszínen élőben kipróbálni, vagy a környezetünkben elérhető eszközöket „elkérni egy körre”.

Mikor választottunk, kamaszkorú fiam ugyanazt a vázméretet kapta mint én, mert a kormány és az ülés beállítással neki is testre tudtuk szabni a bicajokat, volt mozgásterünk.
Fontos a súly és az anyag. A leggyakoribb kerékpárhoz használt anyagok alumínium, acél karbon, vagy titán. Ez a használat és az ár tényezőt is érinti. Amint gyakoribb lesz a használat, annál fontosabb, a guruláson kívül – garázs, terasz, erkély, folyosó, stb. – hol tároljuk, tartjuk a kerékpárt, rollert, stb.

Amikor már megvagyunk a fentiekkel, fontos szempont a kerék méret és a fékek típusa, hatékonysága. A testméretünk és a tervezett használati célhoz igazítandók ezek. Számolni kell azzal, hogy egy trekking – terepen is használható – bringa, akár 40 km/h csúcssebességet is elérhet. Ekkora sebességnél már lehetnek izgalmas pillanatok gurulás, fékezés során!

Bizonyára hamar észrevehető, hogy a kiegészítők milyen segítséget jelenthetnek. Ezt már a vásárlás előtt érdemes tervezni. A kényelmes ülés, a harmonikus sebességváltó, vagy a hatékony világítás nagyon fontos lesz a rendszeres használat során.

Hamar rájöttem, néhány megtett kilométer után, nem mindegy mi van „alattunk”, ami nem töri fel, viseli meg a hátsónkat. Sőt, megkedveltem a bicajos nadrágot, a hasznos ponton elhelyezett szivacs betéttel 🙂
A végső döntés előtt olvassunk véleményeket és teszteket. Tanuljunk más tapasztalatából. Amikor megvan a bringa, szép lassan kialakul egy közeg, vagy megtalálunk olyan lehetőségeket, ahol velünk azonos érdeklődésű emberekkel élhetjük át az élményeket.

Ez az írás 2023 decemberében megjelent az “AMIGURUL BULLETIN” téli kiadásában, több más cikkel egyetemben.

Vélemény, hozzászólás?